maanantai 17. elokuuta 2015

Tietokoneen liitännät

Ulkoiset liitännät:




Mouse (Hiiri): itsestäänselvä (vanha)

Keyboard (Näppäimistö): myös itsestäänselvä (vanha)

PS/2: PS/2-liitin on Mini-DIN-liitin jossa on 6 pinniä. Niitä on käytetty tietokoneen näppäimistön ja hiiren liittiminä, vaikka USB-liitin ja langattomat laitteet ovat vähentäneet liittimen käyttöä.
Liitin on saanut nimensä vuonna 1987 julkaistulta IBM:n PS/2-tietokonemallistolta, jossa se otettiin käyttöön. Liitin korvasi IBM AT:ssa käytetyn isomman näppäimistön DIN-liittimen, joka oli sähköisesti ja protokollaltaan sama. Sen sijaan hiiren liittimenä käytettiin aiemmin RS-232-sarjaporttia, koska PC-koneissa ei ollut erillistä hiiren liitintä.
Liittimien värikoodauksessa vihreä on tarkoitettu hiirelle ja violetti näppäimistölle. (PS: toimii aina)

SPDIF: Yleensä S/PDIF:iä käytetään siirtämään pakkaamatonta PCM-äänivirtaa CD-soittimen ja vahvistimen välillä. Toinen yleinen käyttökohde on DVD-soittimen ja vahvistimen välillä siirrettäessä häviöllisesti pakattua monikanavaista MPEG-2-, Dolby Digital- tai DTS-äänivirtaa. Muita käyttökohteita ovat mm. MiniDisc-soittimet ja tietokoneiden äänikortit.

Coaxial: Eli Koaksiaalikaapeli on siirtolinja, joka siirtää korkeataajuuksista sähkömagneettista kenttää paikasta toiseen. Koaksiaalikaapelin (coaxial cable) nimi tulee sen rakenteesta: se koostuu johtimesta sylinterimäisen ulkojohtimen sisällä. Tutuin käyttökohde koaksiaalikaapelille on television antennijohto. Muita käyttökohteita ovat muun muassaelektroniikka- ja tietoliikennesovellukset.

Optical: ei löydy :(

Serial Port (Sarjaliitin): Näyttöliitännän avulla videotykki, televisio tai näyttö voidaan liittää tietokoneeseen. Näyttöliittimen ulkonäkö ja nastamäärä riippuu siitä, minkä standardin mukainen näytönohjain tietokoneessa on.

Serial ATA Port (Sata liitin): Serial ATA (Serial AT Attachment, myös SATAS-ATA tai Sarja-ATA) on sarjamuotoinen liitäntä sisäisen tai ulkoisen massamuistilaitteen, joka on yleensä kiintolevy tai optinen asema, kytkemiseksi tietokoneeseen. Serial ATA on jo käytännössä korvannut aiemmin käytetyn IDE-väylän kiintolevyjen liitäntänä.

IEEE 1394 Portti (FireWire): FireWire (IEEE-standardi numero 1394) tai i.Link on tietokoneen ulkoisten oheislaitteiden liitäntästandardi, joka mahdollistaa nopean tiedonsiirron. FireWire on Applen tavaramerkki ja i.Link Sonyn.

USB 2.0 Portit: USB on sarjaväyläarkkitehtuuri oheislaitteiden liittämiseksi tietokoneeseen

RJ-45 LAN Portit: Nettikaapelin paikka.

Center/Subwoofer, Rear/Side Speakers: Paikat äänentoisto laitteiden johdoille, harmaa on sivu kaiuttimille, musta bassoille ja keltainen tausta kaiuttimille.

Mikrofoni, Line-In/Out: Pinkki on mikrofonille, vihreä on ääni sisään, sininen ulos.

Wi-fi Antenna In: Sinne se Wi-fi antenni työnnetään.


Sisäiset liitännät:


Prosessorikanta: Eli suoritinkanta on tietokoneen emolevyssä oleva muovinen osa, joka mekaanisesti yhdistää suorittimen tietokoneen emolevyyn. Tämän ansiosta suoritin on helppo asentaa tai vaihtaa.

Emolevyn virtaliitin: Emolevy on tietokoneen keskeinen piirilevy, johon tietokoneen muut osat kiinnitetään, ja jonka avulla muut osat kommunikoivat.Yleensä 24-pinninen virtaliitin, emolevy saa siitä virtansa.


DIMM-muistipaikat: DIMM (lyhenne sanoista Dual In-line Memory Module) on tietokoneissa käytettävä muistimoduuli, jossa väylän leveys on 64 bittiä ja kortin reunaliittimet ovat molemmin puolin piirilevyä.

SATA-liittimet: Serial ATA (Serial AT Attachment, myös SATAS-ATA tai Sarja-ATA) on sarjamuotoinen liitäntä sisäisen tai ulkoisen massamuistilaitteen, joka on yleensä kiintolevy tai optinen asema, kytkemiseksi tietokoneeseen. Serial ATA on jo käytännössä korvannut aiemmin käytetyn IDE-väylän kiintolevyjen liitäntänä.

IDE-liittimet: IDE (lyhenne sanoista Integrated Drive Electronics) on kiintolevyjen ja optisten asemien liittämiseen tarkoitettu liitäntäväylä, ja jo viimeistään 1990-luvulta aivan viime vuosiin asti yleisin tapa liittää kiintolevy tai optinen asema mikrotietokoneeseen. IDE määrittelee sähköisen liitynnän ja komentoprotokollat joilla tieto saadaan liikkumaan mikrossa IDE-laitteelle talteen tai palauttaa sieltä käyttöä varten. Eri valmistajien laitteet on tarkoitettu käymään hyvin yhteen samaan kaapeliinkin kytkettynä, tosin esimerkiksi IDE:n alkuaikoina kaikki yhdistelmät eivät toimineet.

USB-liittimet: Löytyy ulkoisista liitännöistä.


Patterit: Pattereista saa virtaa. :)


PCI-liittimet: PCI (lyhenne sanoista Peripheral Component Interconnect) on tietokoneväylä, jonka avulla liitetään lisälaitteita tietokoneeseen. Useimmiten PCI-väylä on käytössä PC-tietokoneissa, mutta sitä käytetään myös muissa tietokoneissa.

PCI-Express-liittimet: PCI Express (Peripheral Component Interconnect Express, lyhennettynä PCIe) on suurinopeuksinen tietokoneen standardoitu väylätyyppi, joka on suunniteltu korvaamaan vanhemmat PCIPCI-X ja AGP -liitäntästandardit. PCIe-liitäntä sisältää useita parannuksia edeltäjiinsä nähden, joita ovat muun muassa suurempi siirtokyky, siirtyminen sarjamuotoiseen tiedonsiirtoon rinnakkaisesta, väylän parempi skaalattavuus, sekä pienempi I/O-pinnien määrä, jonka ansiosta PCIe-liittimillä on pienempi fyysinen tilantarve. PCIe:ssä on myös yksityiskohtaisempi virheiden havaitsemis- ja raportointimekanismi (Advanced Error Reporting (AER)) ja lisäksi sen viimeisimmät versiot tukevatI/O-virtualisointia. PCIe on vähitellen korvannut edeltäjänsä (AGP, PCI ja PCI-X), ja on tämän seurauksena noussut hallitsevaksi väylätyypiksi pöytätietokoneissa.

Lähteet:

Internet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti