maanantai 17. elokuuta 2015

Tietokoneen peruskomponentit

Peruskomponentit:




Kotelo/kuori

Tämän sisään lyödään emolevy, prosessori, muistit, kiintolevy, jne.


Prosessori

Suorittaa suurimman osan tiedonkäsittelystä, prosessori noutaa käskyt ja tarvittavan tiedon keskusmuistista, suorittaa käskyissä määritetyt toiminnot ja siirtää käsitellyt tiedot takaisin keskusmuistiin.


Emolevy

Emolevyyn kiinnitetään tietokoneen prosessori, muistipiirit, lisäkortit ja kotelon ulkopuoliset oheislaitteet, emolevy ohjaa eri komponenttien toimintaa.


Kiintolevy

Tai kovalevy on tietokoneen pysyvä muisti, johon tallennetut tiedostot säilyvät muistissa virran katkaisemisen jälkeenkin, siksi kiinto/kovalevyä käytetään tiedostojen jokapäiväisessä tallennuksessa.


Levyasema

Useimmissa tietokoneissa on joko Blu-ray asema tai tallentava DVD asema, jolla voi vaikkapa varmuuskopioida tärkeitä tiedostoja DVD levylle.


Käyttömuisti

Käyttömuisti eli RAM on tietokoneen käytön ajan toiminnassa oleva, erityisesti prosessorin käyttämä muistivarasto. Nykyaikaisissa tietokoneissa näyttömuistin määrä on koneen tyypistä ja käyttötarkoituksesta riippuen 4-16 GB. Käyttömuistin muodostaa yksi tai useampi muistimoduli.


Näyttö

Useimmat näytöt ovat ns. nestekidenäyttöjä (LCD-näyttö, Liquid Crystal Display), jossa kuvan tuottaa kahden läpinäkyvän levyn välissä oleva nestekideaine. Yleisimmät kuvakoot vaihtelevat kämmenkoneiden muutaman tuuman kokoisista ruuduista suuriin 24-tuumaisiin pöytänäyttöihin. Myös uudemman television voi helposti yhdistää tietokoneeseen. Uudempien näyttöjen kuvasuhde on lähes poikkeuksetta ns. laajakuva.


Näytönohjain

Näytön tyypistä riippumatta tietokoneesta tulee löytyä näytönohjain, joka mahdollistaa näytön liittämisen tietokoneeseen ja joka ohjaa näyttökuvaa. Näytönohjain löytyy valmiiksi käytännössä kaikkien tietokoneiden emolevyltä, joten ei ole tarvetta hankkia sellaista erikseen, ellet omista pöytäkonetta, jolla haluat pyörittää paljon laskentatehoa vaativaa grafiikkaa kuten pelejä, videoeditointia tai kolmiulotteista mallinnusta.


Jäähdytys

Yleensä tietokoneissa on jonkinlainen jäähdytys laite, joka on yleensä tuuletin, mutta kalliimmissa koneissa voi olla peräti nestejäähdytys.


Liitännät

Virtaliitännät, näyttöliitännät, lähiverkkoliitännät, USB-liitännät, ääniliitännät, langattomien verkkojen liitännät.


Muut

Hiiri, näppäimistö, kaiuttimet


Eri muistityyppejä:


Muistit voidaan luokitella usean eri kriteerin perusteella eri tyyppeihin:
-väli-, keskus- ja massamuisteihin käyttötavan mukaan
-hajasaanti-, suorasaanti ja sarjasaantimuisteihin muistin hakutavan perusteella
-lukumuisteihin (ROM) ja lukimuisteihin (RAM) sen mukaan voidaanko muistiin kirjoittaa vai ei,
-haihtuviin ja haihtumattomiin muisteihin tiedon keston mukaan
-tallennusvälineen (media) perusteella levy-, nauha- tai puolijohdemuisteihin


Massamuistityyppejä:


Massamuisti, on tietokoneen kestomuisti. Se voi olla mekaanista, optista, sähkömagneettista tai puolijohdemuistia. Tavallisesti massamuistina toimii tietokoneen oheislaite, joka yleensä käsitetään kiintolevyksi.

Yleisimmin kotitietokoneissa käytetään IDE-liitännällä varustettuja kiintolevyjä. Erityisesti palvelimissa käytetään paljon myös SCSI-väylään liitettäviä kiintolevyjä.


Lähteet:

Internet..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti